Veelgestelde vragen

Over Noorderstruun

Wat is Noorderstruun?

Noorderstruun is een initiatief van Stichting Erfgoed & Publiek en komt voort uit het project ‘Digitaal Erfgoed Friesland’. Hierin trekken erfgoedinstellingen met elkaar op om te werken in een gezamenlijk collectiebeheersysteem.

Noorderstruun is ontstaan uit een Fries project, maar de website en collectiebeheersysteem zijn beschikbaar voor alle erfgoedorganisaties uit Noord-Nederland die willen registreren, ontsluiten of verrijken. Kijk voor meer informatie hier.

Wat kan ik vinden op Noorderstruun?

Op de website vind je op dit moment met name collectiestukken van deelnemende erfgoedinstellingen. In de toekomst wordt het aangevuld met andersoortige bronnen zoals bibliotheek, beeldmateriaal en verhalen.

Wie zijn de deelnemers van Noorderstruun?

De deelnemers van Noorderstruun zijn veelal erfgoedinstellingen die (een deel van) hun collectie publiceren op de website. De deelnemers zijn hier te vinden.

Zelf meedoen

Ik en mijn organisatie willen graag deelnemer worden, wat moet ik doen?

Wat leuk dat je wilt deelnemen aan het Noorderstruunplatform! Je kunt het beste contact opnemen met de Digitaal Erfgoedcoach (digitaal@erfgoedpubliek.nl) Zij helpt je verder met het zetten van de juiste stappen.

Kan ik zelf een collectie toevoegen?

Op dit moment is dit nog niet mogelijk, maar in de toekomst hopen we deze functionaliteit wél aan te bieden. Zodra deze functie werkt, zullen we dat zeker aangeven.

Auteursrechten

Wat zijn auteursrechten?

De maker van een werk krijgt volgens de wet het auteursrecht. Dit recht is overdraagbaar en eindigt automatisch 70 jaar na de dood van de maker. Dat betekent dat je niet zomaar alles wat je online vindt mag (her)gebruiken. Ook mag je niet zomaar alles plaatsen op Noorderstruun. Alleen datgene waar je zelf de rechten van hebt, of waarvan je hebt vastgelegd dat je het mag plaatsen. Dit is vastgelegd in onze gebruikersvoorwaarden.

Mag ik alle dingen die op Noorderstruun staan downloaden en gebruiken?

De deelnemers aan Noorderstruun hebben per afbeelding gekozen wat je met de afbeelding mag doen.

Op basis van de door de deelnemer gekozen Creative Commons Licentie of Verklaring wordt de afbeelding in hoge of lage resolutie weergegeven, of mag je al dan niet downloaden. Bij de afbeelding staat vermeld wat je er vervolgens mee mag doen.

Wat zijn Creative Commons licenties en verklaringen?

Creative Commons licenties en verklaringen worden gebruikt om weer te geven wat de gebruiker met het materiaal mag doen. Deze licenties en verklaringen zijn hier te vinden.